Receptsidan

Kullens Sportfiskeklubb har tidigare år haft matlagningskurser, och här följer lite recept från dessa, sammanställt av Ola Tunje, och Henrik Thögersen.

Förrätter:

Laxburgare med ansjovis och prästostdressing

4 portioner

400g skinn- och benfri lax
1 1/2 tsk salt
2 dl vispgrädde
1krm peppar
1 dl ströbröd
2 msk smör

Dressing
1 burk crème fraiche
21/2 dl riven prästost (ca 100g)
2 ansjovisfiléer
mellan 1/2-1 dl finhackad dill
salt och peppar

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
8 blad av romansallad
1 bifftomat
1 liten gul lök
2 saltgurkor
(pommes frites om det är en huvudrätt)

Gör så här:
Skär laxköttet i mindre bitar och lägg i en matberedare. Mixa till en slät färs tillsammans med saltet. Tillsätt grädden i en fin stråle under tiden kniven snurrar på lågvarv. Kör till en homogen konststens och tillsätt peppar. Forma färsen till 4 ”hamburgare”. Vänd dem i ströbröd och stek dem i smör på medelstark värme ca 3 minuter per sida. Blanda crème fraiche med osten. Finhacka ansjovisfiléerna och rör dem och dillen i dressingen. Smaka av med salt och peppar. Arrangera hamburgarna med grillat hamburgerbröd i botten, sallad, skivad tomat, skivad lök och saltgurka skivad på längden. Lägg på dressingen, laxburgaren och locket. Kan njutas med pommes frites.

Fylld avokado med räkor

4 portioner
300g räkor med skal eller 100g utan.
1 dl gräddfil
1msk finhackad gul lök
1 msk chilisås
2 avokado (mogna)
2-3 msk pressad citronsaft

Garnering:
Citronskivor
Gurkstavar
Skalade räkor
Dillkvistar

Gör så här:
Räkorna utan skal hackas grovt. Blanda räkor, gräddfil, lök, chilisås, och dill.
Dela avokadorna på längden och ta bort kärnan. häll citronsaft över fruktköttet, så att det inte mörknar.
Fördela räkblandningen på avokadohalvorna. Garnera med citronskivor, gurkstavar och räkor. Toppa med yviga dillkvistar.
Servera med rostad bröd skuret i trekanter, ev. med vitlökssmör.

 

Laxsufflé

4 portioner
40g smör
2 msk mjöl
2 dl riven stark ost
4 äggulor
4 äggvitor
4 hg Lax i skivor
2 avokado
Saften av en halv citron
Salt, peppar och muskot

Gör så här:
Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, vispa ner mjölet i smöret, häll i  mjölken. Rör om till en jämn massa.
Sjud under omrörning tills det tjocknar. Stäng av värmen och rör ner 1,5 dl ost och äggulorna.
Vispa äggvitan hårt. Vänd ner ostsåsen i äggvitan lite i taget tills blandningen är mättad.
Varva lax och avokado i en ugnssäker form (ej för hög).
Krydda med saften av en halv citron, salt, peppar och muskot.
Täck allt med smeten och toppa med resten av osten.

Grädda i 200 grader 14-16 minuter.

 

Het Mussel och Räktoast

4 portioner
Salsa:
2 dl majskorn på burk
2 dl tomatkött i tärningar
2 msk hackad persilja
1 msk hackad koriander
2 dl hackad soltorkad tomat
2 pressade vitlöksklyftor
1 mogen mango i små tärningar
2 dl tomatjuice
1 dl finhackad gräslök
saften från en halv citron
salt, peppar

Toast
4 kantskurna rostade brödskivor
1 klyfta vitlök
machesallad
1 rödlök skuren i tunna skivor
2 klyftade mogna avokado
några blad basilika

Fyllning:
olivolja
250 g skalade räkor
250 g musselkött
1 pressad vitlöksklyfta
spansk peppar efter smak
hackad persilja
salt, peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar, låt mogna en stund.
Rosta brödskivorna gnid in dem med vitlök.
Fördela salladen på fyra tallrikar.
Lägg en brödskiva på varje salladshög. Lägg en sked salsa på varje toast.
Lägg på några klyftor avokado och några lökringar.
Fräs musslorna och räkorna i olivolja smaksätt med pressad vitlök, finskuren spansk peppar, hackad persilja, salt och peppar.
Fräs bara så länge som behövs för att få skaldjuren varma. Fördela musslorna och räkorna på toasten. Garnera med basilika.
Huvudrätter:
Fylld rödspätta med "rejeragout"

4 portioner
4 rödspättor, hela utan huvud
Ströbröd
Mjöl
2-3 ägg
Ett knippe persilja
4 tomater (till grilltomat)
Salt och peppar
Olja till fritering

"Reje ragout" (ingredienserna här är beräknat för 10 personer)
1 1/2 liter mjölk
1 1/2  lök
5 vitpepparkorn
75 gr smör
ca 8 msk mjöl
ca 2, 3 msk fiskfond, hummerfond
2,5 dl. matlagningsgrädde
3 msk Tomatpuré
2 burkar champinjoner, skivade
3 burkar sparris i bitar
ca. 1 dl spad från sparrisen
500-600 gr räkor
Salt och vitpeppar
1 salladshuvud
3 glas potatis, färdigkokta

Tillbehör
Friterad persilja
grillad tomat
salladsblad

Gör så här:
Rensa fisken, ta av skinnet på båda sidorna.
Skär på ovansidan ett snitt vid mittbenet och under filén, skär in till ungefär hälften, gör detta på båda sidorna om benet
Nu kan man vika ut filén.
Panera fisken på följande sätt: mjöl-ägg-ströbröd-ägg-ströbröd, blanda salt och peppar i mjölet.
Varm oljan till ca 190 grader och lägg i fisken ca 1 minut, paneringen skall vara gyllenbrun.
När alla är friterade, sätt dom i ugnen på ca 175 grader tills den är klar,  ca 15-20 min.
När du har friterat fisken kan du fritera persiljan och lägga denna på ett bakplåtspapper.

Reje ragout
Gör först en bechamelsås på följande sätt:
Koka mjölken med grovt hackad lök och pepparkorn under omrörning i ca 15min
Sila därefter såsen. (tänk på att mjölk lätt bränner vid)
Värm smöret i en kastrull och tillsätt mjölet, häll i mjölkblandningen, och låt denna grundsås koka i ca 15 min under omrörning.
tillsätt tomatpuré, matlagningsgrädden, spaden från sparris, hummerfond och smaka av med salt och peppar.
Skär sparrisen i bitar och tillsätt denna tillsammans med champinjoner.
Nu är såsen klar, låt den stå och vila.
5 min innan såsen skall ätas tillsätter ni räkorna, spara lite till uppläggningen
När fisken är klar lägg denna på en tallrik och fyll "hyllan i fisken" med reje ragout.
Pynta och det är klart.
Servera med kokt potatis eller ris.

 

Fisk och grönsaksgryta med saffran

4 portioner
300 g Torskfilé i kuber
300 g Skalade räkor
8 st. grönmusslor
2 dl crème fraiche
75 g rimmat fläsk i små tärningar
4-5 grovt hackade vitlöksklyftor
1 gul lök fint skivad
2 morötter skurna i 5 mm tjocka skivor
1 l god grönsaksbuljong
2 lagerblad
1/2 blomkål
1/2 broccoli
0,5 g saffran
basilika, salt och peppar
 

Gör så här:
Fräs fläsk, lök, vitlök och morötter i en stor kastrull.
Häll i buljongen, lägg i lagerbladen och sjud i 5 minuter.
Lägg i resten av grönsakerna skurna i bitar och saffran.
Sjud i 10 minuter så att grönsakerna blir mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i torsken och sjud i några minuter tills torsken är färdig.
Slå av spisen, tillsätt räkor, musslor och basilika. Servera genast med en klick crème fraiche.

Lax i paket

4 portioner
4 lax filéer a 150g
2 tunna getostskivor
färsk timjan
4 St. Serrano-skinkskivor tunna
salt, peppar
bakplåtspapper
Klyftpotatis

Fruktsalsa:
1 mango skuren i tärningar
2 st. kiwi i tunna skivor
1 rött äpple i tärningar
1/2 färsk ananas
10 röda druvor delade och urkärnade
1/2 chili finskuren
2 passionsfrukter.
 

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till salsan och låt den stå och dra.
Lägg varje laxfilé på ett bakplåtspapper, krydda med salt och peppar.
Lägg en halv ostskiva och lite timjan ovanpå linda skinka runt osten och filén.
Vik ihop paketet och lägg dom tätt tillsammans i en ugnssäker form.
Baka i 225 grader 15-20 minuter eller tills fisken blir 55 grader (Mät med stektermometer).
Servera med ugnsbakad klyftpotatis
.

Paella

8 portioner:
Till musslorna:
1 nät musslor
2 klyftor vitlök
1 spansk peppar
1 knippe persilja (bara skaften spar resten till paellan)
4 dl vin

Till paellan:
4 hg räkor skalade
4 hg Lax, skuren i bitar
4 hg Torsk Skuren i bitar
2 gula paprikor
3 tomater
1 röd lök
8 dl ris
2 klyftor vitlök
1 broccoli
2 pkt färsk minimajs
1 spansk peppar
1 knippe persilja (från musslorna)
0,5 gr Saffran
1 liter god buljong
Olja

Paella är spanjorernas pyttipanna Därför varieras ingredienserna efter årstid och tillgång.
Ovanstående är vad Henrik och jag åt senast. Paella tillagas bäst i trädgården över en gaslåga med sällskap av ett gott vin.

Så här gjorde vi sist:
Rensa musslorna och kasta de som inte stänger sig.
Tag en stor gryta och fräs hackad vitlök, spansk peppar och hackade persiljeskaft i olja tills det får lite färg.
Häll i vinet och låt koka upp. Häll i musslorna och lägg på locket. Låt koka i 5-10 min eller tills alla musslor har öppnat sig.
Lyft upp musslorna med en hålslev. När de har svalnat så plocka ur dem ur skalen men spara några hela till dekoration av paellan.

Blanda såsen från musslorna med buljongen och låt detta sjuda en stund.

Ta fram den stora paellapannan och häll i olja så att det täcker bottnen.
Lägg i löken, vitlöken och den spanska pepparn och fräs tills det får färg. Häll i riset i oljan och fräs tills det blir blankt.
Häll på en del av buljongen så att det täcker riset. Lägg i resten av grönsakerna och låt allt småputtra tills riset är nästan klart.
Späd med buljong om det behövs blandningen får inte bli torr för då bränns den vid. Tillsätt nu fisken efter koktid.
När allt är klart tillsätts Räkorna och sist musslorna. Garnera med persilja.
Efterrätter:
Melonsallad

4 portioner
800 g melon utan skal, gärna olika sorter
1 msk pistagenötter
1 msk jordnötter med skal.

Limesås
4 msk pressad limesaft
4 msk pressad citronsaft
2 tsk socker
2 dl kokosmjölk

Gör så här:
Skär melonen i tärningar 1x1 cm.
Blanda lime, citronsaft med socker och kokosmjölk, ställ kallt.
Lägg melonbitarna i en skål.
Skala och hacka pistagenötter, jordnötterna, strö dem över salladen.
Häll lite sås över melonsalladen och servera med resten av såsen i en skål bredvid.
Flamberade bananer

4 portioner
4 st. bananer
smör eller margarin till stekning
Saft av 1/2 citron
1 burk aprikospuré ca 200 g
2-3 msk socker
¾ dl rom eller konjak

Till servering
Vispad grädde med vaniljsocker samt flagad rostad mandel. Glass går också bra.

Gör så här:
Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Häll upp grädden i en skål och strö över rostade mandel, ställ såsen kallt.
Skala bananerna och dela dem på längden. Bryn smör och stek bananerna, låt dem få kraftigt guldbrun färg runt om.
Häll på citronsaften, aprikospuré och socker. Skaka pannan så att allt blandas.
Häll på rom. Sätt en brinnande tändsticka vid kanten så spriten tar eld.
Servera bananerna genast med den kalla grädden.
 
Gratinerad fruktsallad

Blandade frukter efter eget tycke
Vit choklad
Citron
Margarin

Gör så här:
Gör en fruktsallad där alla frukter är skurna i lika stora bitar.
Lägg ut frukten på en smord ugnssäker form. Häll citronsaft över frukten.
Riv den vita chokladen över salladen.
Gratinera på 175 grader tills chokladen har smält. Servera genast.
Diverse tillbehör:
Tomat och basilikabröd

Använd färdigt mix till Grekiskt lantbröd.
Byt ut 1 dl av vattnet till 1 dl krossade tomater.
Finhacka en näve färsk basilika och arbeta ner i degen.
Följ i övrigt anvisningarna på paketet.
Mycket gott till grillat och en god ost!
Hamburgerbröd

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker
12-13 dl vetemjöl special
 

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret i en gryta och häll på mjölken, värm till fingertemperatur och häll blandningen över jästen.
Häll i sockret och saltet och rör om tills jästen är upplöst.
Blanda i mjölet tills degen släpper kanterna i degbunken, kör maskinen 5-10 min.
Låt jäsa ca 30 min.
Stjälp upp degen och dela den i 24 bitar.
Forma till släta bullar som sedan kavlas ut till runda kakor ca 10-12 cm i diameter.
Låt jäsa i ca 30-40 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 min.