Receptsidan |
Kullens Sportfiskeklubb har tidigare år haft matlagningskurser, och här följer lite recept från dessa, sammanställt av Ola Tunje, och Henrik Thögersen. |
Förrätter: |
Laxburgare med ansjovis och prästostdressing
|
Fylld avokado med räkor
|
Laxsufflé 4 portioner 40g smör 2 msk mjöl 2 dl riven stark ost 4 äggulor 4 äggvitor 4 hg Lax i skivor 2 avokado Saften av en halv citron Salt, peppar och muskot Gör så här: Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, vispa ner mjölet i smöret, häll i mjölken. Rör om till en jämn massa. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Stäng av värmen och rör ner 1,5 dl ost och äggulorna. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner ostsåsen i äggvitan lite i taget tills blandningen är mättad. Varva lax och avokado i en ugnssäker form (ej för hög). Krydda med saften av en halv citron, salt, peppar och muskot. Täck allt med smeten och toppa med resten av osten. Grädda i 200 grader 14-16 minuter.
|
Het Mussel och
Räktoast 4 portioner Salsa: 2 dl majskorn på burk 2 dl tomatkött i tärningar 2 msk hackad persilja 1 msk hackad koriander 2 dl hackad soltorkad tomat 2 pressade vitlöksklyftor 1 mogen mango i små tärningar 2 dl tomatjuice 1 dl finhackad gräslök saften från en halv citron salt, peppar Toast 4 kantskurna rostade brödskivor 1 klyfta vitlök machesallad 1 rödlök skuren i tunna skivor 2 klyftade mogna avokado några blad basilika Fyllning: olivolja 250 g skalade räkor 250 g musselkött 1 pressad vitlöksklyfta spansk peppar efter smak hackad persilja salt, peppar Gör så här: Blanda alla ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar, låt mogna en stund. Rosta brödskivorna gnid in dem med vitlök. Fördela salladen på fyra tallrikar. Lägg en brödskiva på varje salladshög. Lägg en sked salsa på varje toast. Lägg på några klyftor avokado och några lökringar. Fräs musslorna och räkorna i olivolja smaksätt med pressad vitlök, finskuren spansk peppar, hackad persilja, salt och peppar. Fräs bara så länge som behövs för att få skaldjuren varma. Fördela musslorna och räkorna på toasten. Garnera med basilika. |
Huvudrätter: |
Fylld rödspätta med
"rejeragout" 4 portioner 4 rödspättor, hela utan huvud Ströbröd Mjöl 2-3 ägg Ett knippe persilja 4 tomater (till grilltomat) Salt och peppar Olja till fritering "Reje ragout" (ingredienserna här är beräknat för 10 personer) 1 1/2 liter mjölk 1 1/2 lök 5 vitpepparkorn 75 gr smör ca 8 msk mjöl ca 2, 3 msk fiskfond, hummerfond 2,5 dl. matlagningsgrädde 3 msk Tomatpuré 2 burkar champinjoner, skivade 3 burkar sparris i bitar ca. 1 dl spad från sparrisen 500-600 gr räkor Salt och vitpeppar 1 salladshuvud 3 glas potatis, färdigkokta Tillbehör Friterad persilja grillad tomat salladsblad Gör så här: Rensa fisken, ta av skinnet på båda sidorna. Skär på ovansidan ett snitt vid mittbenet och under filén, skär in till ungefär hälften, gör detta på båda sidorna om benet Nu kan man vika ut filén. Panera fisken på följande sätt: mjöl-ägg-ströbröd-ägg-ströbröd, blanda salt och peppar i mjölet. Varm oljan till ca 190 grader och lägg i fisken ca 1 minut, paneringen skall vara gyllenbrun. När alla är friterade, sätt dom i ugnen på ca 175 grader tills den är klar, ca 15-20 min. När du har friterat fisken kan du fritera persiljan och lägga denna på ett bakplåtspapper. Reje ragout Gör först en bechamelsås på följande sätt: Koka mjölken med grovt hackad lök och pepparkorn under omrörning i ca 15min Sila därefter såsen. (tänk på att mjölk lätt bränner vid) Värm smöret i en kastrull och tillsätt mjölet, häll i mjölkblandningen, och låt denna grundsås koka i ca 15 min under omrörning. tillsätt tomatpuré, matlagningsgrädden, spaden från sparris, hummerfond och smaka av med salt och peppar. Skär sparrisen i bitar och tillsätt denna tillsammans med champinjoner. Nu är såsen klar, låt den stå och vila. 5 min innan såsen skall ätas tillsätter ni räkorna, spara lite till uppläggningen När fisken är klar lägg denna på en tallrik och fyll "hyllan i fisken" med reje ragout. Pynta och det är klart. Servera med kokt potatis eller ris.
|
Fisk och grönsaksgryta med saffran 4 portioner 300 g Torskfilé i kuber 300 g Skalade räkor 8 st. grönmusslor 2 dl crème fraiche 75 g rimmat fläsk i små tärningar 4-5 grovt hackade vitlöksklyftor 1 gul lök fint skivad 2 morötter skurna i 5 mm tjocka skivor 1 l god grönsaksbuljong 2 lagerblad 1/2 blomkål 1/2 broccoli 0,5 g saffran basilika, salt och peppar Gör så här: |
Lax i paket 4 portioner 4 lax filéer a 150g 2 tunna getostskivor färsk timjan 4 St. Serrano-skinkskivor tunna salt, peppar bakplåtspapper Klyftpotatis Fruktsalsa: 1 mango skuren i tärningar 2 st. kiwi i tunna skivor 1 rött äpple i tärningar 1/2 färsk ananas 10 röda druvor delade och urkärnade 1/2 chili finskuren 2 passionsfrukter. Gör så här: |
Paella 8 portioner: Till musslorna: 1 nät musslor 2 klyftor vitlök 1 spansk peppar 1 knippe persilja (bara skaften spar resten till paellan) 4 dl vin Till paellan: 4 hg räkor skalade 4 hg Lax, skuren i bitar 4 hg Torsk Skuren i bitar 2 gula paprikor 3 tomater 1 röd lök 8 dl ris 2 klyftor vitlök 1 broccoli 2 pkt färsk minimajs 1 spansk peppar 1 knippe persilja (från musslorna) 0,5 gr Saffran 1 liter god buljong Olja Paella är spanjorernas pyttipanna Därför varieras ingredienserna efter årstid och tillgång. Ovanstående är vad Henrik och jag åt senast. Paella tillagas bäst i trädgården över en gaslåga med sällskap av ett gott vin. Så här gjorde vi sist: Rensa musslorna och kasta de som inte stänger sig. Tag en stor gryta och fräs hackad vitlök, spansk peppar och hackade persiljeskaft i olja tills det får lite färg. Häll i vinet och låt koka upp. Häll i musslorna och lägg på locket. Låt koka i 5-10 min eller tills alla musslor har öppnat sig. Lyft upp musslorna med en hålslev. När de har svalnat så plocka ur dem ur skalen men spara några hela till dekoration av paellan. Blanda såsen från musslorna med buljongen och låt detta sjuda en stund. Ta fram den stora paellapannan och häll i olja så att det täcker bottnen. Lägg i löken, vitlöken och den spanska pepparn och fräs tills det får färg. Häll i riset i oljan och fräs tills det blir blankt. Häll på en del av buljongen så att det täcker riset. Lägg i resten av grönsakerna och låt allt småputtra tills riset är nästan klart. Späd med buljong om det behövs blandningen får inte bli torr för då bränns den vid. Tillsätt nu fisken efter koktid. När allt är klart tillsätts Räkorna och sist musslorna. Garnera med persilja. |
Efterrätter: |
Melonsallad 4 portioner 800 g melon utan skal, gärna olika sorter 1 msk pistagenötter 1 msk jordnötter med skal. Limesås 4 msk pressad limesaft 4 msk pressad citronsaft 2 tsk socker 2 dl kokosmjölk Gör så här: Skär melonen i tärningar 1x1 cm. Blanda lime, citronsaft med socker och kokosmjölk, ställ kallt. Lägg melonbitarna i en skål. Skala och hacka pistagenötter, jordnötterna, strö dem över salladen. Häll lite sås över melonsalladen och servera med resten av såsen i en skål bredvid. |
Flamberade bananer 4 portioner 4 st. bananer smör eller margarin till stekning Saft av 1/2 citron 1 burk aprikospuré ca 200 g 2-3 msk socker ¾ dl rom eller konjak Till servering Vispad grädde med vaniljsocker samt flagad rostad mandel. Glass går också bra. Gör så här: Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Häll upp grädden i en skål och strö över rostade mandel, ställ såsen kallt. Skala bananerna och dela dem på längden. Bryn smör och stek bananerna, låt dem få kraftigt guldbrun färg runt om. Häll på citronsaften, aprikospuré och socker. Skaka pannan så att allt blandas. Häll på rom. Sätt en brinnande tändsticka vid kanten så spriten tar eld. Servera bananerna genast med den kalla grädden. |
Gratinerad fruktsallad Blandade frukter efter eget tycke Vit choklad Citron Margarin Gör så här: Gör en fruktsallad där alla frukter är skurna i lika stora bitar. Lägg ut frukten på en smord ugnssäker form. Häll citronsaft över frukten. Riv den vita chokladen över salladen. Gratinera på 175 grader tills chokladen har smält. Servera genast. |
Diverse tillbehör: |
Tomat och basilikabröd Använd färdigt mix till Grekiskt lantbröd. Byt ut 1 dl av vattnet till 1 dl krossade tomater. Finhacka en näve färsk basilika och arbeta ner i degen. Följ i övrigt anvisningarna på paketet. Mycket gott till grillat och en god ost! |
Hamburgerbröd Ingredienser: 50 g jäst för söta degar 100 g smör 5 dl mjölk 1 tsk salt 2 msk socker 12-13 dl vetemjöl special Gör så här: |