Havsöring (Salmo Trutta)

Den lever i havet som vuxen och vandrar under sensommaren/hösten upp i de bäckar eller åar som den fötts i för att leka. Ynglen lever i sötvatten under ett år (varierar), varefter de vandrar ut i havet, i havet växer de till sig under 1-3 år innan de vandrar tillbaka till det vattendrag de fötts i för att leka. Havsöringen tillhör laxfiskarna, som man skiljer från andra fiskgrupper på att de har en liten "fena" utan fenstålar strax bakom ryggfenan. Man kallar den en fettfena. Havsöringen liknar en lax, men har fler fläckar på kroppen och ryggfenan.
 
I Skälderviken är minimimåtten 45 cm medan de i Öresund är 50 cm.
Vi fiskar öring med flugfiske, spinnfiske eller med kastfluga.
 
Att se skillnad på utlekt fisk eller fisk i god kondition är inte helt lätt alltid. Man kan dock beräkna fiskens kondition enligt Fultonformeln, se bredvid. Men det är ju inte helt lätt att göra det när man står långt ut i vattnet, med fiskespö och fisken i håven. På våren är det oftast utlekt fisk, och det är bättre att fria än att fälla om man är osäker. En utlekt fisk är inget trevligt att ha på matbordet, då fiskköttet blir som tuggummi. Tänk på att vara varsam med fisk som ska återutsättas, blöt alltid din hand först, undvik att håva den om du ändå ska släppa tillbaka den.
 
Havsöring på Österlen har en fin beskrivning, kolla gärna här
 

Beräkna Fultonvärdet på din havsöring.

Vikt i gram:
Längd i cm:

 Fultonvärdet

Tack till henric.nu för beräkningsscriptet

Jag har försökt hitta mer information om bakgrunden till Fultonvärdet, eller formeln. Men hittar inte speciellt mycket. Om du vet var den kommer ifrån och lite om bakgrunden så hör gärna av dig. Man beräknar enligt följande: Vikt * 100 delat med längden * längden * längden. För att fisken skall anses vara i god kondition så skall värdet vara 1.0 eller högre.