Bottenmete från båt

Liten beskrivning om bottenmete från båt.

Det första man bör tänka på är att fundera ut vilken fiskart man är intresserad av att fånga, vad den kan tänkas äta för något och vilket djup fisken lever på. Rödspätta, skrubba, flundra är vanligt förekommande flatfiskar i Öresund. Men även piggvar, slätvar, sjötunga, knot, fjärsing, gylta, vitling, sej, torsk kan hugga på ditt bete. Naturlig föda för de flesta arterna är: räkor, sill, tobis, borstmask, sandorm, tunnskaliga musslor, kräftdjur med mera.
Bottenmete från båt är ett aktivt fiske, man kastar inte ut för att sedan sätta sig ner och invänta hugg utan man måste vara med så man inte missar huggen. Det kan även löna sig att veva in sakta, eller lyfta agnet upp och ner, så att agnet ser levande ut för fisken och blir attraherad av det. Ställen man hittar fisken på varierar väldigt mycket beroende på de yttre förhållandena, plattfisken är väldigt känsligt för vilket håll och hur hårt strömmen löper, vindar och väder. Ibland är den på kanter, ibland i frivattnet, det finns inget exakt ställe den uppehåller sig på. Man måste helt enkelt prova sig fram. Ett bra tips är att föra dagbok de gånger man fiskar, så kanske man till slut kan se ett mönster i var fisken befinner sig i olika väder och årstider.

Utrustning:
Visst kan man bottenmeta med sitt vanliga havsfiskespö, men det blir då ganska svårt att känna de fina små huggen eftersom spöet är grovt. Bäst är ett, i ditt tycke, lagom långt och mjukt spö som gör att du kan känna även de finaste huggen men som även klarar av lite olika vikter eftersom det kan vara ganska så strömt i våra vatten. Det finns inga direkta riktlinjer hur tungt sänket skall vara men det bör nog vara från 60g uppåt beroende på hur strömt det är i vattnet, tungt agn gör det svårare att känna huggen men kan å andra sidan få fisken självkrokad lättare. Lina efter behov, men tänk på att även torsken kan hugga på ditt bottenmete. Rulle då, tja, multi eller haspel, det är helt och hållet ditt eget val.

Agn:
Vanliga agn är mask, borstmask, sandorm, räka, mussla, sill, makrill, horngädda, tobis, lever, kycklinghjärta mm.
Man kan även blanda olika agn, då kallas detta för "cocktails". Smaksak om man vill använda sig av levande eller dött agn.
Vissa agn är svåra att använda sig av pga. sin konsistens, då finns det lite olika lösningar på detta:
Baitelastic - En sorts gummiband i en dispenser så du kan lina runt agnet för att det ska stanna kvar bättre.
Feeder - En anordning där du kan ha agn för att sprida dofter.
Suffix - En slags gasbinda, att stoppa agnet i för att sen trä det på kroken. Finns även på apotek, tubigauz.
Man kan med fördel klippa av en bit brett gummiband som man trär över hullingen så sitter agnet lättare kvar, bra för tex. sill.
På senare tid så har man kommit långt med konstgjorde agn, såsom borstmask och sandorm med mycket lukt i. Fördelen med dessa är att dom varar mycket längre än ett levande agn. Huruvida dom kan ersätta levande agn, tvistas det om. Danskarna är väldigt långt framme i användandet av denna typ av agn, och har gjort en del tester där man fiskat både med levande och konstgjort agn. Dessa har fiskat i princip lika bra.

Tackel:
Det finns en uppsjö utav olika tackel att köpa, men man kan även med lätthet binda ett själv. Endast fantasin sätter gränserna på hur tacklet ska se ut. Det finns inget som är "rätt eller fel" så länge knutarna håller och framförallt att man själv tror på det. I princip finns det 2 sorters tackel. Ett variant där du har sänket längst ner och en där du har kroken längst ner. Ett annat ord för tackel kan vara "rig" eller "rigg". Många använder sig även av självlysande pärlor och lysslang på linan ovanför kroken. Likadant här, använd det du själv tror på, det kan fungera likaväl med pärlor och slang som utan. Den viktigaste uppgiften tacklet har, är att presentera betet på ett attraktivt sätt för fisken, samt att låta dig som fiskare kroka fisken på bästa sätt, samt att det inte ska trassla sig.


Bilder kommer så småningom.